Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

Etkinlik Bilgileri

Etkinliğin Amacı

Bu etkinliğin amaçları şu şekilde sıralanabilir;

- Özellikle ülkemizde yaşanan yıkıcı deprem felaketi sonrasında insanların ahşap yapılar hakkında bilgi birikiminin artırılması,

- Ahşap yapılar ile diğer tipteki yapıların deprem dayanıklılığı açısından karşılaştırılması,

- Sismik etkiler altında yapıların davranışının, depreme dayanıklı yapı tasarımının ilkelerinin, ilgili yönetmeliklerin ve yapıların nasıl güçlendirileceğinin öğretilmesi,

- Deprem bilincinin artırılması,

- Yatay mimarinin öneminin anlatılması.

Etkinliğin Kapsamı

Yakın tarihte (17 Ağustos 1999 ve 6 Şubat 2023) gerçekleşen büyük felaketlere yol açan depremler sonrasında yıkılmadan sağlamlığını koruyabilen ve can kaybına sebep olmayan yapıların başında ahşap yapılar gelmektedir. Ahşap yapılar, bu üstün özelliklerine rağmen özellikle son yıllarda hobi amaçlı kullanımlar haricinde tercih edilmemektedirler. Bu nedenle ahşap yapı inşaatında çalışabilecek kabiliyette yetişmiş eleman bulunması da oldukça güç hale gelmiştir. Öncelikle ahşap yapıların tasarımı ve inşaatı konularında bilgi birikiminin artırılması gerekmektedir.

Ahşap ve ahşap esaslı malzemelerin / ürünlerin üretimi, ahşap yapılar ve ahşap konstrüksiyonlar, yapı teknolojileri, yapı mekaniği, yapı statiği ve deprem üzerine bilimsel çalışmalar gerçekleştiren akademisyenlerin katkıda bulunacağı bu projede, orman endüstri, ağaç işleri endüstrisi, mühendislik ve mimarlık alanlarında lisansüstü eğitim gören genç araştırmacılar ve/veya akademisyenlerin ahşap ve ahşap yapıların üstün özellikleri hakkında bilgilendirilmesi sağlanacaktır. Olası deprem felaketinin yıkıcı etkilerinin minimuma indirilebilmesi için ahşap yapılar hakkında bilgi birikiminin ve ahşap yapılara talebin artırılması hedeflenmektedir. Etkinlik kapsamında düzenlenecek olan kurs sayesinde bu hedefe ulaşılmış olunacaktır.